Zamieszczone przez sew1981
1500 zł na naprawy tylko nie ma co robić : )
Zwiń
X
-
1500 zł na naprawy tylko nie ma co robić : )
No dobra wygospodarowałem 1500zł na autko : )
i nie wiem co zrobić.
Napewno:
-Tarcze przód **
- Klocki przód ( są w 50% zużyte ale nie chce ryzykować życia nowych tarcz)
-wymiana płyny hamulcowego
- wymiana płynu chłodzącego (nie wiadomo kiedy była poprzednia wymiana)
- sprawdzenie zbieżności
- sprawdzenie luzów w przekładni kierowniczej , luzy występują >140km/h
sprawdzenie co w klimie piszczy , czasem cos za głośno pracuje w klimie , pewnie jakieś łożysko.
** - Jakie marki tarcz/klocków polecacie ?
Nie wiem co jeszcze wymyślić bo nic nie stuka , nie puka , pali zawsze , nie ma do czego sie przyczepić a chcialem zrobic wszytsko zeby mieć spokój , raz ze narzeczona chce wypad do krakowa do tego parku wodnego , dwa ze w wakacje będzie trzeba wskoczyc nad morze na weekend także.
Ponadto chce zrobic raz wszystko na kilka miesięcy.
Nie wiem ,co z rozrządem - termin mija w lipcu 2015. Na kilometry to jest jeszcze z 40.000 ale czas sie konczy i chyba bez sensu jest robienie go teraz ? :hmm:
Za wszystkie sensowne rady będę wdzięczny.
Pozdrawiam : *
-
-
Plyn hamulcowy i chlodniczy niech Ci zmierza urzadzeniami w zaprzyjaznionym warsztacie. Sa do tego specjalne urzadzenia - temp. Krzepniecia i zawartosc wody w plynie. Wymiana profilaktyczna jest raczej kaprysem wlasciciela lub naciagactwem na niepotrzebne koszty.
Tarcze odradzam bosha. Nie maja dobrej opinii i na wlasnym przykladzie ze potwierdze ze blado wypadaja.
Reszty Ci nie powiem, ciezko oceniac przez internet i lepiej pozostawic to fachowcom z podnosnikiem i szarpakami
A jak sie nic nie dzieje to 1500 trzymac na czarna godzine lub na fajne wakacjeByła Octavia II Tour kombi (sprzedana)
Komentarz
-
-
PiotreQ, Rozrząd bym zostawił aż przyjdzie termin lub przebieg.Ale układ kierowniczy bym sprawdził bo tu nie ma jaj.Klime też bym ci poradził zrobić,podczas wakacji wybierasz się tu i tam a ostatnio u nas pogoda jest że raz zimno a raz upał że klima się przyda na trasę nad morze.Tarcze u siebie zakładałem zimmerman czy jakoś tak a klocki już były w komplecie.Taki komplet dostaniesz u nas w dziale komercyjnym,a ceny mają dobrehttp://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
Pozdrawiam ANIOL
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez OCPtaxiPlyn hamulcowy i chlodniczy
Jak opcja polecam zmienić olej w skrzyni biegów (każdy płyn po pewnym czasie traci swoje właściwości, koszt wymiany +-80 zł łącznie, do skrzyni wchodzi niecałe 2 litry). Wymiana jest prosta.
Oczywiście wymiana filtra kabinowego, filtra powietrza, filtra paliwa i jasna sprawa filtra oleju.
Nie ma co generować sobie kosztów taki pakiet startowy, który wymieniłeś w zupełności wystarczyPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez thearchitectNapisz jaki masz obecnie przebieg, będzie łatwiej Ci pomóc... A jak tam ma się sprzęgło?
realnie między 160 a 180 tyś.
w 2010 sprzęgło było wymieniane bo wsiadł syn poprzedniego właściciela , strzelił ze sprzęgła i wszystko włacznie z obudową rozpadło się :E
(auto od tescia wiec znana historia)
Jednak fakt ze wysoko łapie ale ja sie przyzwyczaiłem
[ Dodano: Czw 12 Cze, 14 22:39 ]
Ok Wróciłem właśnie od mechanika.
A więc wymieniono :
Tarcze przód na Hella -Pagid [ http://allegro.pl/hella-pagid-tarcze...268264897.html - link poglądowy ]
Klocki przód - tutaj zapomniałem albo na ATE albo na tez helly
Filtr Paliwa
płyn hamulcowy - ATE [ http://www.motointegrator.pl/produkt...6-dot-4-1-litr - link poglądowy]
Za częście zapłaciłem 500 zeta
Sprawdzono :
Układ przeniesienia napędu , amortyzacje i prowadzenie.
Okazało sie ze nie ma nigdzie luzu , cos mi sie uroiło.
Podobno ta trudność prowadzenia > 140 >150 wyniaka z tego ze mam duze balony i cos sie dzieje ze środkiem ciężkości i dlatego tak jest jak bym mial nisko profilowe wtedy latwiej sie prowadzi przy wyższych prędkościach,. [ mogłem cos przekrecic bo zmeczony jestem ale generalnie chodziło o balony ]
.
Tak czy siak mechnior powiedział ze jak by chciał to nic nie znalazł no nie ma sie do czego przyczepić , zaprasza na wymiane oleju za pół roku bo nie widzi NIC do roboty
- Ewentualnie wydech lekko koroduje i proponuje wymianę przy oleju za 6 miesięcy.
Co do moich zastrzeżeń do klimatyzacji , takze nic nie znalazł , to normalne ze klime troche słychać jak się ją włącza.
Powiedział ze daje gwarancje ze dojade nad morze i wrócę ; )
Tak wiec sumarycznie zapłaciłem 700zł
500 zł częsci
200zł robocizna
Pewnie na częsciach sobie coś przyciął , bo w sumie duzo sprawdził "gratis".
Fotki poglądowe robione po ciemku telefonem:
[spoiler]
podczas powrótu
: D
[/spoiler]
Komentarz
-
Komentarz